Termo-izolaciono staklo

Termoizolaciona stakla se mogu izrađivati od stakla flot kvaliteta, lameriranog stakla, nisko emisionog pirolitičkog stakla i niskoemisionog stakla presvučenog mekim slojem, reflektujućeg i polureflektujućeg stakla.

Termoizolaciono staklo sastavljeno je od dve ili više staklenih ploča koje su po ivici povezane (AL lajsnama) na rastojanju od 6 – 24 mm. Te lajsne su ispunjene sredstvima za sušenje tj. Silikagel-om.

Ivična veza ostvaruje dugotrajno (hermetičko) i besprekorno zaptivanje – da ne bi dolazilo do ulaska vlažnog vazduha. U međuprostoru se nalazi suvi vazduh ili inertni gas (argon) koji poboljšava termoizolacione performanse izo stakla.

Spajanje staklenih ploča vrši se presovanjem preko butila dok se zaptivanje vrši pomoću hotmelt mase ili tolkita, u zavisnosti od vrste izo stakla.

Termo-izolaciono-staklo (1)

Koeficijent prolaznosti toplote za jednostruko staklo od 4mm, flot iznosi U=5,7W/m2K, dok za troslojno staklo d=4+8+4+12+4 sa niskoemisionim staklom sa mekim premazom (punjeno argonom) iznosi U=1,0W/m2K.

Niskoemisiona izo stakla se zahvaljujući premazu koji sadrže na svojoj površini, odlikuju sposobnošću da propuštaju sunčeve zrake u prostoriju, a time i toplotnu energiju koji ti zraci nose, dok sa druge strane ne dozvoljavaju tako dobijenog toplotnoj enerrgiji da se vrati nazad u spoljašnju sredinu.

Gubitak toplote iz prosotrije u atmosferu kod niskoemisionih stakala punjenih argonom je 1 do 1,5 puta u odnosu na tradicionalno zastakljene prostorije.

Prednosti:

  • Dobra akustična izolacija
  • totalna zaštita struktura od korozije,
  • površina koja je laka za čišćenje.